گالوانیزه گرم چیست؟

فولاد از زمانهای گذشته مورد توجه صنعتگران و تولید کنندگان بوده و با وجود مواد جدید در بازار، همچنان محبوبیت خود را در بین سایر فلزات حفظ کرده است. این جذابیت به دلیل وجود خصوصیاتی چون: در دسترس بودن، داشتن خواص مکانیکی، فیزیکی و مغناطیسی و بازیابی آسان می باشد. اما این فلز بی نظیر، در اثر عوامل بیرونی و محیطی، دچار خوردگی و زنگ زدگی میشود. برای جلوگیری از این موضوع، سطح فولاد با لایه ای محافظ پوشانده می شود. در ادامه بیشتر در مورد ورق گالوانیزه گرم صحبت خواهیم کرد.

به طور کلی برای جلوگیری از خوردگی می توان از یک یا چند روش زیر بهره برد:

1 – انتخاب مواد مناسب

2 – طراحی مهندسی مطلوب

3 – حفاظت کاتدی و آندی

4 – استفاده از پوشش های مناسب

با استفاده از روش هایی مانند: آبکاری گالوانیزه گرم، روکش کردن، پاشیدن مشعلی و غوطه وری گرم بر سطح فلز، لایه ای از فلز یا مواد آلی بر روی فولاد ایجاد میشود. این لایه محافظی بین فلز و عوامل محیطی می باشد.  پوشش های فلزی به یکی از دلایل زیر بر سطح فلز استفاده می شوند:

دلایل استفاده از پوشش فلزی

1 – افزایش مقاومت به خوردگی

 2 -بهبود مقاومت به اکسیداسیون

3-گاهی  جهت بهبود ظاهر قطعه بر سطح اعمال می شوند.

از روی و آلیاژهای آن با استفاده از روش غوطه وری گرم، برای ایجاد لایه گالوانیزه  بر روی فولاد استفاده می شود. این لایه ظاهری جذاب تر به فولاد می بخشد. از فولاد گالوانیزه در انجام فعالیتهای عمومی مهندسی استفاده می شود.

این روش برای پوشش های فلزی که دارای نقطه ذوب پایین هستند، کاملا اقتصادی و مقرون به صرفه است. بیشترین عمر این پوشش ها در مکان هایی که دی اکسید گوگرد و یا آلوده کننده های صنعتی وجود ندارند و یا در محیط های روستایی بیشتر از سایر نقاط است. همچنین در موانهایی با رطوبت بالا و یا صنایع دریایی نیز از آنها به وفور استفاده می شود. 

ورق سیاه و ورق گالوانیزه

معرفی ورق های گالوانیزه گرم

فلزات پایه آهن بیشترین مصرف را دارند؛ اما خوردگی و اکسید شدن آنها به دلیل مقاومت کمتر آنها نسبت به سایر فلزات بیشتر است. به همین دلیل ایجاد پوشش و گالوانیزاسیون این فلزات امری بسیار مهم و ضروری است. این کار باعث ایجاد فاصله بین فلز و عوامل مخرب بیرونی و محیطی است. 

اعمال پوشش های روی، از جمله موثرترین و اقتصادی ترین شیوه حفاظت از فولادهای کم کربن در مقابل خوردگی هستند. روش گالوانیزه گرم و سرد بیشترین کاربرد را در صنایع مختلف دارند. روش گالوانیزه گرم به دلیل هزینه های پایین تر تولید، توسعه و گسترش بیشتری داشته و بیشترین حجم تولید را به خود اختصاص داده است. 

مزایا و معایب گالوانیزه گرم

پس از گالوانیزاسیون فولاد به روش گرم، پوششی از روی و آلیاژهای روی و آهن، که به آن پیوند متالورژیکی می گویند به وجود می آید. این پوشش جزئی از فولاد شده و چسبندگی فوق العاده ای پیدا میکند که این امر باعث بالا رفتن مقاومت فولاد در برابر ضربه، خوردگی، سایش و سایر عوامل محیطی می شود. برای حفظ این خاصیت، باید پوشش های رنگی آلی که برای محافظت فولاد استفاده می شود، به طور مرتب ترمییم شوند چرا که اگر قسمتی از این پوشش کنده شود، باعث نفوذ خوردگی به سایر قسمتهای فولاد شده و آن را از بین خواهد برد.

مراحل پوشش ورق گالوانیزه گرم

1. چربی زدایی

در این مرحله با استفاده از محلولهای قلیایی که  در دمایی بین ۶۵ تا ۸۵ درجه سانتیگراد حرارت داده میشوند، آلودگی های سطحی از روی فلز حذف می شوند. به منظور حفظ خاصیت چربی زدایی محلول قلیایی داغ، باید دمای آن کنترل شود. در حین انجام کار با محلول قلیایی داغ، قدرت قلیایی آنها به دلیل واکنش های شیمیایی  پایین می آید که برای جبران این موضوع با افزودن آب مقطر و رقیق کردن دوباره آن، جبران کم آبی آن میشود. این که با یک مرحله آبشویی همراه است.

2. اسیدشویی

در مرحله اسید شویی، از محلول اسید سولفوریک ۳ تا ۱۴ درصد و یا اسید کلریدریک ۵ تا ۱۵ درصد برای از بین بردن زنگ زدگی و پوسته های اکسید شده از روی سطح فولاد استفاده میشود. در این روش محلول اسید سولفوریک باید همیشه در دمایی بین ۶۰ تا ۷۹ درجه باشد. اسید کلریدریک، باید دمایی معمولی مانند دمای اتاق داشته باشد. باید به منظور زدودن پوسته های اکسیدی و زنگ از سطح فولاد قبل از گالوانیزه کردن آن، از محلول های آبی اسید سولفوریک یا اسید کلریدریک استفاده می گردد. این مرحله نیز شبیه چربی زدایی، با یک عملیات آبشویی همراه است.

ورق گالوانیزه گرم

3. فلاکسینگ

در مرحله فلاکسینگ، تمام ناخالصی های سولفاتی، کلریدی، اکسیدی و سایر ناخالصی ها که ممکن است بر روی سطح باقی مانده باشد، از روی آن حذف شود. وجود این ناخالصی ها بر روی سطح ممکن است در زمان غوطه وری فولاد در مواد مذاب، بین آهن و روی واکنش داده و مداخله ایجاد کند.

4. غوطه ور کردن در حمام گالوانیزاسیون

حمام مذاب روی معمولا در دامنه دمایی 445 تا 454 درجه سانتی گراد کار می کند. در دمای 480 درجه سانتی گراد و بالاتر، نرخ انحلال آهن و فولاد در روی به شدت افزایش می یابد و تاثیر مخربی هم بر نمونه و هم بر بوته به جا می گذارد. 

5. خنک کردن

در صورتی که ظرفیت حرارتی نمونه بالا باشد و یا فاصله بین نمونه ها کم باشد، خنک شدن نمونه ها دیر تر انجام می پذیرد. این موضوع باعث تبدیل شدن روی به آلیاژ روی- آهن میشود. در صورتی که این اتفاق رخ بدهد، رنگ و خاصیت پوشش تغییر خواهد کرد و کارایی اصلی خود را نخواهد داشت. برای جلوگیری از این موضوع، باید فضای کافی بین نمونه ها بعد از خروج از حمام مذاب وجود داشته باشد تا هوا به اندازه کافی بین آنها رد و بدل شود. در نمونه هایی که فاقد سیلیسیم هستند و یا ضخیم ترند، با استفاده از دمیدن هوا و یا پاشیدن آب، به خنک شدن سریعتر آنها کمک خواهد شد. 

کاربرد ورق گالوانیزه گرم

 از پوشش گالوانیزه به منظور حفظ فلز از خوردگی و اکسید شدن آن استفاده می شود. در کل از پوشش گالوانیزه گرم در مناطقی که آب و هوای مرطوبی دارد و احتمال زنگ زدگی و خوردگی زیاد است از آن استفاده میشود.برخی کاربردهای مهم پوشش های گالوانیزه گرم عبارت است از:

  • ساخت مبدل های حرارتی
  • ساخت اجزا پل ها
  • ساخت تجهیزات پتروشیمی
  • ساخت تجهیزات مولد نیرو
  • ساخت کوپل های خنک کننده
  •  ساخت برج و تیرک های انتقال برق
  • ساخت لوله های فولادی و سقف های شیروانی
  • ساخت پایه چراغ ها و تابلوها
  • ساخت ستون خطوط راه آهن در محیط های دریایی و….

 

در آخر

به دلیل کاربرد فراوان این محصول و مزایای زیاد آن  در صنایع و فعالیتهای مختلف، محبوبیت زیادی در بین سایر ورق های فولادی پیدا کرده است. برای خرید و تهیه بهترین ورق گالوانیزه گرم، با مشاورین شرکت فولاد گستران طهماسبی تماس گرفته و از خدمات آنها بهره مند شوید.

نوشتهٔ پیشین
تولید کننده پروفیل درب و پنجره وین تک
نوشتهٔ بعدی
دستگاه خم کن ورق گالوانیزه

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید